Zadužbinarstvo

Zadužbinarstvo

Delta Fondacija realizuje strateški važne projekte od istorijskog značaja koji trajno rešavaju probleme zajednice u oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, kulture i zdravstva.

Nastavljajući tradiciju zadužbinarstva, kompanija Delta Holding izgradila je prvu zadužbinu u Srbiji nakon 70 godina, Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine sa invaliditetom, „Sunce“. Kompanija Delta predala je Gradu ovaj funkcionalni i savremeni centar na dalje korišćenje.

Centar „Sunce“, površine 2.500 m2, nalazi se u naselju Bežanijska kosa. Izgradnja centra započeta je septembra 2011. godine, a vrednost investicije iznosi 2.300 000 EUR.

Moderan centar izgrađen je na dva nivoa i prilagođen svim oblicima invaliditeta. Sadrži 9 dnevnih boravaka, senzornu sobu, radionicu za informatiku, obradu drveta i keramike i salu za fizičko. 

Delta Fondacija je 2016. godine sagradila i poklonila Gradu Kragujevcu „Iskru“ - Centar za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom kao drugu zadužbinu Delta Holdinga. Partneri na ovom projektu bili su grad Kragujevac i Paraolimpijska akademija „Junior“.

Centar „Iskra“ mesto je za rekreaciju, edukaciju, druženje i sportske aktivnosti osoba sa invaliditetom i ima moguićnost da postane regionalni paraolimpijski centar.  

Objekat je veličine 660m² i prilagođen je svim oblicima invaliditeta. Osim 4 apartmanske jedinice, rehabilitacionog dela, „Iskra“ sadrži i teretanu i multifunkcionalnu salu za seminare, edukacije i druženja. U dvorištu objekta je atletska staza, teren za trening orijentacije osoba sa oštećenjem vida i teren za boćanje.

Objekat je izgrađen sa ciljem da razvije fizičke i psihičke kapacitete osoba sa invaliditetom.

Delta Fondacija poklonila je Gradu Beogradu skulpturu “Odande dovde” koja će krasiti pešačku pasarelu od Kalemegdana do Savskog pristaništa. Ovaj dar predstavlja treću zadužbinu Delta Holdinga.

Skulptura “Odande dovde” sastavljena je iz dva dela. Gornji deo rad je poznatog vajara Ričarda Dikona, izrađen je od nerđajućeg čelika i dovezen je iz Engleske. Drugi deo rad je domaćeg umetnika Mrđana Bajića i napravljen je u Srbiji.

 

 

Povezane vesti

Delta Fondacija poklonila je svoju treću zadužbinu Gradu Beogradu, skulpturu “Odande dovde”.
Od otvaranja krajem juna prošle godine pa do prvog rođendana Sportski centar „Iskra“ bio je domaćin značajnih događaja
Salon arhitekture Muzeja primenjene umetnosti dodelio je Gran pri arhitekti Predragu Milutinoviću za projekat Deltine zadužbine "Iskra" u Kragujevcu.
Naš proslavljeni odbojkaš, Vanja Grbić posetio je Centar za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom „Iskra“, objekat koji je Delta Holding poklonio Gradu Kragujevcu, kao svoju drugu zadužbinu
Centar za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom