24 prijave za konkurs projekta ,,Zasad za Budućnost"

01. mart 2018.

Dvadeset četiri udruženja prijavilo se na ­­­­treći konkurs projekta ,,Zasad za Budućnost“, koji organizuje Delta Fondacija. Konkurs obuhvata dodelu grantova za unapređenje poljoprivrede, kao i stručnu pomoć Deltinih agronoma u primarnoj i sekundarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Sve predložene projektne ideje konkurišu za grantove ukupne vrednosti 6 miliona dinara, a vrednost pojedinačnih grantova može se kretati od 120.000 do 850.000 dinara.  Projektne ideje odnose se na tri oblasti poljoprivrede kojima se Delta bavi: stočarstvo, povrtarstvo i uzgoj svinja.

Pravo na učešće na trećem konkursu imala su udruženja i organizacije koje posluju po principima socijalnog preduzeća, a registrovani su na teritoriji Republike Srbije.

Članovi/ce Komisije za odobravanje projekata doneće finalnu odluku o podršci najkvalitetnijih predloga projekata tokom aprila 2018. godine na posebno organizovanom javnom događaju u okviru projekta ,,Zasad za Budućnost“.

Razvoj koncepta projekta u finalni predlog projekta i podršku mentora biće sredinom marta. Krajem marta podnosiće se finalni predlozi projekata, a tokom aprila vršiće se prezentacija finalnih predloga projekata. Konačnu odluku o odobravanju projektnih ideja članovi/ce Komisije daće u skladu sa kriterijumima za procenjivanje prijava, kao i na osnovu javnih prezentacija finalista. Dobitnici grantova potpisaće ugovor o donaciji sa Delta Fondacijom krajem aprila 2018. godine.

Delta Fondacija, kao korporativna fondacija Delta Holdinga već tri godine sporovodi projekat „Zasad za budućnost“. U prva dva ciklusa ovog projekta grantove u ukupnoj vrednosti od više od 24 miliona dinara dobilo je dvanaest najboljih projekata iz Šapca, Zemuna, Priboja, Smedereva, Surčina, Užica, Kikinde, Golubinaca, Grdelice, Bosilegrada, Aranđelovaca i Stanišića. Dobitnici grantova su tokom poslednje tri godine podigli zasade voća i povrća, u plastenicima i na otvorenom, i proširili kapacitete farmi za uzgoj svinja, pokrenuli su sekundarnu proizvodnju slatkog i slanog programa (ajvar, slatko, džem, kiseli krastavci), kao i proizvodnju sokova i rakije. U okviru svojih socijalnih preduzeća ostvarili su značajne rezultate: zaposlili su i/ili radno angažovali 165 osoba iz kategorije socijalno ugroženog stanovništva (samohrane majke, žene na selu, izbeglice, osobe sa mentalnim teškoćama, itd.), a gotovo 4.000 ljudi je imalo direktnu ili indirektnu korist od projekta. Na svojim zasadima i farmama proizveli su više od 100.000 kg voća i povrća (paprika, paradajz, krastavac, šljiva, itd.), 911 tovljenika i ostvarili su prihod od plasmana poljoprivrednih proizvoda u iznosu većim od 7.673.000,00 RSD.

Projekat „Zasad za budućnost“ ima za cilj da se kroz podršku socijalnim preduzećima unapredi postojeća primarna i/ili sekundarna poljoprivredna proizvodnja na više lokacija u Srbiji, poveća zaposlenost i smanji siromaštvo. Oblast poljoprivrede odabrana je jer je u sladu sa Strategijom društveno odgovornog poslovanja Delta Holdinga