Doniramo skulpturu na pešačkoj pasareli na Kalemegdanu

27. maj 2016.

Grad Beograd i Delta Fondacija potpisali su ugovor o zajedničkoj izgradnji skulpture „Odande Dovde“- umetničkog dela na pešačkoj pasareli koja će povezivati Beogradsku tvrđavu sa Donjogradskim bulevarom i Savskim pristaništem.

"Ovaj deo Beograda, sa novom pasarelom i umetničkom skulpturom, izgledaće potpuno drugačije. Cilj nam je da što bolje povežemo razne delove grada i da ga otvorimo za Beograđane i turiste. Želimo da od Beograda napravimo svetsku metropolu, a ovakvi projekti upravo tome doprinose i zahvalio bih se svima koji su učestvovali u projektu", izjavio je zamenik gradonačelnika Andrija Mladenović.

Skulptura čiju izradu i postavljanje finansira Delta Fondacija, delo je dvojice izuzetnih umetnika: jedog od najvećih savremenih britanskih vajara Ričarda Dikona, profesora na pariskoj školi „Bozar“ i dobitnika Tarnerove nagrade, i našeg vajara i profesora Fakulteta likovnih umetnosti Mrđana Bajića.

Ova monumentalna sklulptura površine 64m² biće izrađena u aluminijumu i postavljena na kulu sa liftom visine 10m.

„Današnjim potpisom počinjemo izgradnju dela višestruko vrednog za Beograd. Pešačka pasarela biće ne samo korisna za Beograđane i turiste, već i pristupačna za osobe sa invaliditetom, a zahvaljujući ovom umetničkom delu postaće i izuzetan estetski doživljaj za sve koji prolaze jednim od najlepših delova Beograda“, izjavila je Marija Desivojević Cvetković, potpredsednik Delta Holdinga.

Delta Fondacija, korporativna fondacija Delta Holdinga, do sada je učestvovala u izgradnji Hrama Svetog Save u Beogradu, obnovi Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gradu Beogradu poklonila je Milenijumski sat na Trgu Republike. Pre 4 godine Delta je Beogradu darovala i svoju prvu zadužbinu, Dnevni boravak „Sunce“ na Bežanijskoj kosi, a trenutno u Kragujevcu završava i drugu: Centar „Iskra“ za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom.