Javna odbrana projektnih ideja

26. april 2018.

Na Javnoj odbrani projektnih ideja održanoj 26. aprila u hotelu ,,Park" u Beogradu, 11 organizacija koje su ušle u uži krug III konkursa projekta ,,Zasad za Budućnost", predstavile su svoje ideje Konkursnoj komisiji za odabir projekta. Komisiju su učinili predstavnici Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Trag fondacije, Delta Holdinga, Delta Agrara i Delta Fondacije. 

Predloženi projekti, za cilj imaju rešavanje problema siromaštva i nezaposlenosti, kroz unapređenje ili pokretanje poljoprivredne proizvodnje.

Budžet za podršku organizacijama u realizaciji projekata iznosi 6 miliona dinara, a vrednost pojedinačnih grantova je od 120.000,00 do 850.000,00 RSD za novoprijavljene organizacije, a 120.000,00  do 600.000,00 RSD za organizacije koje su podržane u prethodnim konkursima u okviru projekta „Zasad za budućnost“. Pre javne odbrane za odabrane organizacije organizovana je dvodnevna obuka na temu razvoja biznis planova u cilju održivosti njihovih projekata. Organizacije koje su učestvovale u javnoj odbrani su:

 1. 1. Udruženje žena „Sačuvajmo selo“ iz Priboja pomaže nezaposlenim ženama iz seoskih sredina ove opštine da kroz poljoprivrednu proizvodnju i seoski turizam ostvare osnovne i dodatne prihode.
 2. 2. Konjički klub „Aranđelovac“ sprovodi socijalne programe namenjene mladima, marginalizovanim grupama i osobama sa invaliditetom. Bave se hipoterapijom, rekreativnim, sportskim i turističkim jahanjem, poljoprivredom, ekologijom i ruralnim turizmom.
 3. 3. Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama ,,Biser“ iz Srbobrana realizuje aktivnosti usmerene na omogućavanje dostupnosti svih resursa lokalne zajednice za osobe sa invaliditetom i sa mentalno nedovoljnom razvijenošću koje omogućuju uključenje osoba sa invaliditetom u društveni život zajednice primeren njihovim sposobnostima i mogućnostima bez diskriminacije.
 4. 4. Udruženje „Optimist“ iz Bosilegrada je socijalno preduzeće koje kroz svoje usluge ekonomski osnažuje siromašno stanovništvo Bosilegrada i juga Srbije, pružanjem pomoći i asistencije u poljoprivrednoj proizvodnji.
 5. 5. Udruženje građana ,,Grupa Kobra“ iz Donje Toponice kod Niša organizuje edukacije, sastanke, seminare kampove za mlade i akcije kroz koje utiče na podizanje svesti građana o neophodnosti očuvanja životne sredine i na pospešivanje sveobuhvatnog ruralnog razvoja kojim će se stvoriti uslovi za život u selima po meri svih građana, posebno marginalizovanih grupa. 
 6. 6. Kancelarija za mlade Grdelica razvija usluge za decu i mlade i utiče na podizanje svesti o zaštiti životne sredine.
 7. 7. Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Banatska lenija“ iz Kikinde utiče na popularizaciju ekološki prihvatljive proizvodnje hrane, povezuje aktere u proizvodnom ciklusu, organizuje studijske posete, seminare i obuke.
 8. 8. Crveni krst Smederevo, Dom Mala Krsna priprema obroke za korisnike Narodnih kuhinja na teritoriji Smedereva, brine o izbeglim licima, starim licima i socijalno ugroženoj deci.
 9. 9. Udruženje za lokalni razvoj Kamenica kod Niša realizuje aktivnosti za razvoj siromašnih zajednica u jugoistočnoj Srbiji kroz kvalitetniju identifikaciju i iskorišćenje lokalnih potencijala uz istovremeno unapređenje stepena znanja, kreativnosti i društveno odgovornog ponašanja i odlučivanja građana.
 10. 10. Humanitarna organizacija (HO) „Caritas“ iz Šapca pomaže ženama koje borave u Sigurnoj kući i osobama sa mentalnim smetnjama. Oblast delovanja HO ,,Caritas" je socijalno - zdravstvena i humanitarna, sa ciljem ostvarivanja socijalne pravde i mira i jačanje društvene zajednice. 
 11. 11. Zemljoradnička zadruga ,,Ekodelmreža Boljevci iz Surčina“ nastala je tokom realizacije projekta Udruženje ,,RRS Novi mostovi" koji je podržan kroz ,,Zasad za Budućnost". Misija zadruge je da omogući povrtarima iz Beogradskog dela Srema, a koji su većinom iz ugroženih grupa, da kroz saradnju u proizvodnji i prodaju svojih proizvoda omoguće egzistenciju za svoje porodice. Osnovna delatnost je proizvodnja povrća u plastenicima. Članovi zadruge su mahom izbegličkog porekla, srednjih godina, bez stalnog zaposlenja, i u većoj ili manjoj meri socijalno ugroženi.
 12.  

Konačna odluka Konkursne komisije, koje organizacije će biti podržane finansijskim grantom i postati deo projekta ,,Zasad za Budućnost", javnosti će biti saopštena na svečanoj dodeli grantova koja je planirana za maj mesec.