Premijera dokumentarnog filma "Otvorenih očiju"

Premijera dokumentarnog filma "Otvorenih očiju"

02. decembar 2017.

U okviru 23. Festivala autorskog filma (FAF) u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu prikazan je dokumentarni film “Otvorenih očiju” Marka Novakovića o herojskom podvigu Gorana Nikolića.

Goran Nikolić, upravnik Sportskog centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom „Iskra“ u Kragujevcu, druge zadužbine Delta Fondacije, kandidovao se za Ginisov rekord istrčavši 55 maratona za 55 uzastopnih dana. Goran je rođen sa urođenom očnom manom Kolobom Retine, zbog koje trenutno vidi samo pet odsto na jedno oko, dok na drugom ne vidi uopšte. Ovim poduhvatom želeo je da pokaže snagu motivacije i mogućnosti osoba sa invaliditetom, ali i da skrene pažnju javnosti na potrebe sportista sa invaliditetom promovišući sportski centar „Iskra“ koji je u potpunosti prilagođen osobama sa invaliditetom i kao takav jedinstven u regionu.

„Otvorenih očiju“ je dokumentarni film o Goranu Nikoliću, priča o njegovom životu, razmišljanjima i podvigu koji je ostvario, koju on sam kazuje u kameru dok trči stazama spomen parka „Šumarice“ u Kragujevcu. U isto vreme, ovo je i priča o snazi volje kao pokretačke snage u čoveku, pronalaženju alternativa u životima osoba rođenih sa invaliditetom kao i pomeranju granica ljudske izdržljivosti.

Delta Fondacija je pratila njegov poduhvat koji je počeo 3. septembra 2016. u Kragujevcu ispred „Iskre“, nastavio se kroz gradove Srbije, Bosne i Hercegovine i završio u Budvi 27. oktobra 2016. u Crnoj Gori, ukupno istrčavši 2321km. Po završetku 55 maratona, Fondacija je producirala ovaj dokumentarni film, kao trajni zapis Goranovog ličnog humanitarnog poduhvata koji će motivisati gledaoce i podsećati da su snaga volje, upornost i dosledan rad najvažniji u ostvarivanju postavljenih ciljeva. Više o Goranovom poduhvatu pogledajte na http://www.maratonzaginisa.com/.

Nakon svetske premijere u Beogradu, film će se u narednih godinu dana prikazivati na festivalima, nakon čega će široj javnosti biti dostupan i preko Youtube-a.

Trailer filma:Ekipa filma „Otvorenih očiju“:
Reditelj: Marko Novakovic
Scenaristi: Marko Novakovic i Miroslav Aksentijevic
Direktori fotografije: Nikola Majdak i Vladan Obradović
Snimatelj i dizajner zvuka: Nikola Mladenović
Kompozitor: Vladan Vučković Paja
Muzički producent: Perica Kaluđerović
Montažer: Obrad Popović
Producent: Delta Fondacija
Izvršna produkcija: Beomedija – kreativna produkcija
Godina proizvodnje: 2017.
Trajanje filma: 42 minuta