Skulptura “Odande dovde” poklon Gradu Beogradu

06. decembar 2017.

Delta Fondacija poklonila je Gradu Beogradu skulpturu “Odande dovde” koja će krasiti pešačku pasarelu od Kalemegdana do Savskog pristaništa. Primopredaji skulpture prisustvovali su predstavnici grada Beograda, Delta Holdinga i Delta Fondacije, kao i jedan od autora ovog umetničkog dela, Mrđan Bajić.

„Ova skulptura nosi višestruku simboliku. Sama njena lokacija je mesto gde se pisala istorija ovog grada i cele Srbije. Njen naziv “Odande dovde” i njeni autori, iz Velike Britanije i Srbije, simbolišu povezivanje kultura i generacija. Činjenica da je ona dar kompanije Delta Holding simboliše veliki povratak zadužbinarstva kao jedinstvene srpske tradicije, a zbog čega smo kao kompanija i osnovali Delta Fondaciju.“, rekla je Marija Desivojević Cvetković, viši potpredsednik Delta Holdinga za strategiju i razvoj.

Skulptura “Odande dovde” sastavljena je iz dva dela. Gornji deo rad je Ričarda Dikona izrađen je od nerđajućeg čelika i dovezen je iz Engleske. Drugi deo rad je Mrđana Bajića i napravljen je i izliven od aluminijuma u Srbiji. Oba dela teška su oko 5 tona i visoka gotovo 7 metara.

“Koliko je meni poznato ovo je najveća donacija privatnog kapitala u oblasti vizuelne umetnosti, i ja se radujem ako je ovo otvaranje jedne putanje za druge projekte i druge autore. Posle mnogo vremena ovo je takođe i prvi rad iz polja savremene vizuelne umetnosti koji je dobio punu vidljivost u ovom gradu,” rekao je Mrđan Bajić, jedan od autora skulpture.

„Želim da se zahvalim Delta Fondaciji jer je prepoznala značaj ovakve skulpture i donirala novac da se to završi, gospodinu Bajiću i Dikonu na vremenu koje su uložili u ovo, Foliću i svima koji su doprineli da se Beograd menja. Nekome se čini da je ovo mala skulptura ali je velika poruka. Beograd postaje prepoznatljiv i svetska metropola. Za buduće generacije ostavljamo lepši I bolji Beograd,“ izjavio je gradonačelnik Beograda, Siniša Mali.

Delta Fondacija je korporativna fondacija Delta Holdinga i ove godine obeležava 10 godina postojanja. Jedan od ciljeva pri osnivanju Fondacije bio je da se tradicija zadužbinarstva vrati u Srbiju. Fondacija je 2012. godine poklonila Beogradu prvu zadužbinu, Centar za dnevni boravak osoba sa invaliditetom „Sunce“. Gradu Kragujevcu je 2016. godina poklonila jedinstveni centar za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, „Iskra“.
Skulptura “Odande dovde” je treća zadužbina Delta Holdinga.

Video

Donacija skulpture "Odande Dovde" Beograd, 2017.