Slabovidi atletičar Goran Nikolić istrčao 77 maratona za 77 dana

Slabovidi atletičar Goran Nikolić istrčao 77 maratona za 77 dana

04. jul 2019.

Goran Nikolić, slabovidi atletičar iz Kragujevca, danas je na stazi u okolini Čikaga istrčao poslednju od 77 uzastopnih maratonskih trka za 77 dana. Poduhvat je simbolično okončan prolaskom kroz kapiju manastira Nova Gračanica.

Ovaj rezultat biće poslat na verifikaciju kancelariji Ginisove knjige rekorda. Poslednji upisani rezultat za Ginisa, sa 52 uzastopna maratona, postigao je japanski atletičar Kusuda. Goran Nikolić je 2016. godine istrčao 55 trka za 55 dana, ali Ginisova kancelarija ovaj rezultat nije registrovala, zbog složenije (brdsko-planinske) konfiguracije terena.

Goran Nikolić je rođen sa urođenom očnom manom zbog koje ima očuvano samo 5% vida na jednom oku. Zaposlen je kao upravnik „Iskre“, centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom - Deltine zadužbine u Kragujevcu.

Goranov motiv za ovaj nesvakidašnji poduhvat bio je da skrene pažnju javnosti i pomogne završetak sportske sale Bogoslovije u Kragujevcu, koju bi koristili studenti Bogoslovije, klub malog fudbala Ekonomac, ali i sportisti sa invaliditetom.